Makine Mühendisliği Bölümü'nde öğrenci olup bu yaz ve sonraki dönemlerde staj yapan ve yapacak olan tüm öğrencilerin dikkatine.

Staj defterlerinizin teslimi ve sonraki süreç için aşağıdaki uyarılara lütfen dikkat ediniz.

Öncelikle staj defteri ile birlikte getirilecek olan "Staj Sicil Fişi" kapalı bir zarfın içinde ve zarfın yapıştırılan bölümünde ilgili kurumun veya yetkili mühendisin mührü ve imzası olmak zorundadır. "Staj Sicil Fişi" kapalı bir zarf içinde değilse, bununla birlikte mühür ve imzasız olan staj sicil fişleri asla kabul edilmeyecektir. Yapılan staj geçersiz sayılacaktır.

Staj defterlerinin teslimi staj komisyonunda bulunan "Arş. Gör. Bekir KESKİN ve Arş. Gör. Abdulkadir ORAK"a yapılacaktır. Bu hocalar dışında herhangi birisine staj defteri teslim edenlerin defterleri kabul edilmeyecektir. Hazırlanan staj defterleri bu hocalardan herhangi birisi tarafından ön değerlendirmeden geçirilecektir. Staj defteri teslim edilirken yapılan ön değerlendirmede düzeltilmesi gereken yerler veya eksik olan bölümler öğrenciye söylenecek ve öğrenci gereğini yapacaktır. Staj defterlerinin ön değerlendirmeden geçmesi, staj defterlerinin kabul edildiği anlamına gelmemektedir. Staj komisyonunun onaylamadığı staj defterleri kabul edilmeyecektir.

Staj Defterleri İçin Dikkat Edilmesi Gereken En Önemli Husular;

  • Staj defterinin yazım diline dikkat edilecektir. Üçüncü ağızdan anlatım dili ile yazılacaktır. Edilgen yapı ile anlatılacaktır. Örnek cümle: (Bugün stajın ilk günüydü. İş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitimler verildi.) veya (Bugün fabrikanın talaşlı imalat bölümünde çalışıldı. Bu birimde bulunan ustaların cnc tornalama cihazı ile ürettikleri ürünler incelendi ve üretim prosesleri hakkında ustalardan gerekli bilgiler edinildi.) Kısacası, günlük yazar gibi staj defteri yazılmayacaktır. Mühendislik fakültesi öğrencilerimizin Türkçe okuma-yazma bildiği varsayılarak staj defterlerinde Türkçe imla kurallarına da belirli seviyede uymaları beklenilmektedir. 
  • Staj deftelerine "Ansiklopedi veya Wikipedia" bilgileri diye tanımladığımız herkesin bildiği genel geçer makine veya iş tanımları yazılmayacaktır. Stajda neler öğrenildiyse, neler tecrübe edildiyse bunlar yazılacaktır. Eğer bir makine veya iş tanımı yapılacaksa, bu tanım öğrencinin kendi cümleleriyle anlatımı olmalıdır. Örnek cümle: "Torna, kendi ekseni etrafında dönmekte olan metal bir iş parçası üzerinden doğrusal hareket eden bir kesici takım yardımıyla talaş kaldırma işlemine tornalama, bu işin yapıldığı tezgâha ise torna tezgâhı veya kısaca torna denir." Bir cnc torna tezgahı bu şekilde "Wikipedia" üzerinden alınan bilgi ile tanıtılmayacaktır. Bu tarz yazılar ve bilgiler bulunan staj defterleri reddedilecektir. Bir cnc torga tezgahını gözlemledikten sonra veya bu tezgahta çalışan ustadan edinilen bilgiler sonucunda cnc torna tezgahları hakkında bilginiz ne ise onu yazabilirsiniz. 
  • Stajınızın "poşet, balon, pet şişe, kağıt" gibi tabirlerle tanımlanan şekilde yapılmadığını ispatlamak için staj defterlerinizin içerisinde veya ekler bölümünde staj yaptığınıza dair kanıtlayıcı olacak şekilde fotoğraflar ve görseller kullanmanız gerekmektedir. Yani staj yerinde bulunup bulunmadığına dair şüphelenilen öğrencilerin yeterli şekilde kanıtlarının olmaması durumunda staj defterleri kabul edilmeyecektir. Kanıtlayıcı görseller defterde bulunması gerekmektedir. Sonrasında bilgisayardan veya telefon aracılığıyla gösterilen görseller kabul edilmeyecektir.
  • Staj defterleri, el yazısı ile yazılmalıdır. Kurşun kalem kullanılmamalı, kullanılan kalem rengi mavi veya siyah tercih edilip, tüm defter aynı kalem ile yazılmalıdır. Aynı sayfa içerisinde, tarih kırmızı renk kalem, içerik mavi renk kalem, başlık siyah renk kalem ile yazılmamalıdır. 
  • Staj defterleri belirtilen süre içerisinde teslim edilmelidir. "İlgili eğitim-öğretim yılının güz döneminin başlamasına müteakiben en geç 2 hafta içinde Arş. Gör. Bekir KESKİN veya Arş. Gör. Abdulkadir ORAK'a elden teslim edilmelidir. Süre sonunda teslim edilen staj defteri değerlendirilmeye alınmaz."

 

Stajlar ile ilgili herhangi bir soru ve problem için sadece "bekir.keskin@yalova.edu.tr ve abdulkadir.orak@yalova.edu.tr" mail adresleri üzerinden iletişime geçebilirsiniz.